FAKTUM | 2012/12/05 Reportage

I gatubilden får shoppare och flanörer numera trängas med alla som försöker kränga välgörenhet. Många av oss suckar, vänder bort blicken och skyndar förbi. Men på Faktum bestämde vi oss för att tömma fickorna på skramlande mynt och ta pulsen på dem som vill ha dina stålar.

Text: Aaron Israelson
Bild: Mario Prhat

 

 

 

 

 


VEM? Axel Lindbäck, 20

VAD? Medlemsrekryterare för Amnesty
VAR? Södergatan i Malmö
HUR? Jobbar måndag till fredag, 11.30-17.30, fast lön, ingen provision

Är det här ditt drömjobb?
– Jag har jobbat med det här sedan i maj och tänker väl göra det så länge motivationen finns kvar, men nej, det är inte mitt drömjobb.

Vilka är era konkurrenter på gatorna?
– Alla välgörenhetsorganisationer som står på gatan och säljer medlemskap har ett zonsystem så att vi inte står på samma ställe och motarbetar varandra. Vi har egentligen inga konkurrenter. Jag tycker om att det är många som är ute. Om vi ser att det är någon som tigger pengar till mat eller säljer Faktum ställer vi oss inte precis framför.

Vad är ditt bästa knep för att få folk att nappa?
– Vi ser oss inte som säljare, man kan inte sälja mänskliga rättigheter. Men ett bra knep för att få folk att ta ställning är att prata från hjärtat. För att få folk att känna engagemang måste vi själva tro på det vi gör.

Hur många värvar ni på en dag?
– Vårt gruppmål är 0,7 medlemskap i timmen. I dag har vi sålt 0,9 i timmen.

Vad är en bra dag på jobbet för dig?
– Man träffar trevliga människor som ler eller gör tummen upp. Starkast intryck gjorde en man från Bosnien i Landskrona. Han hade fått hjälp av Amnesty och sa ”allt kostar så mycket, till och med toapapper, men jag vill vara med och ge tillbaka”.

Är det många som undrar vart pengarna tar vägen?
– Ja, då säger vi att Amnesty har en offentlig årsredovisning, men det är så klart känsligt att lämna ut sitt bankkonto. Det är svårt att få förtroende för någon som står på gatan.

Vad är jobbigast?
– Att bli illa bemött. En gång klatschade en äldre man till mig med en tidning över bröstet. Vi jobbar alltid i grupp för att undvika hotfulla situationer. Annars blir man mest lite besviken när folk går förbi och säger något i stil med ”skaffa dig ett ordentligt jobb”. Många tror att vi säljer mobilabonnemang, så vi får en del av deras skit.

Vad skulle du vilja hälsa alla som blir irriterade på dig?
– Det räcker med att säga ”nej”.


VEM? Luna, 68

VAD? Tiggare från Brasov i Rumänien
VAR? Utanför centralstationen i Malmö
HUR? Har varit i Sverige i två månader, jobbar dagarna i ända, ingen fast lön

Varför sitter du på huk?
– För att folk ska förstå att jag behöver hjälp. Jag kan inte svenska, men alla förstår vad jag vill när jag sitter så här.

Är det någonsin någon som undrar om du verkligen är här av egen fri vilja?
– Nej, jag har suttit här nästan dagligen i tre veckor och ingen har sagt ett ord till mig. Det är ett sätt att gömma mig också, att slippa frågor jag ändå inte förstår. Enda gången någon störde var det ett par ­poliser. De hade en tolk med sig och ställde lite frågor. Jag sa att jag är här i Sverige med mina barn. Min man är död sedan sju år och mina barn samlar pantburkar eller vad som helst för att överleva. Jag kan inte röra mig så mycket, så jag sitter här.

Så ni jobbar inte organiserat?
– De flesta romer är här med sin släkt och andra från samma by eller stad. Om vi är en maffia är vi världens fattigaste maffia.

Hur mycket får du ihop på en dag?
– I går fick jag 47 kronor. I dag ser det inte alls bra ut. Elva kronor.


VEM? Petre, 63
VAD? Tiggare från
Alexandria, Rumänien
VAR? Kyrkogatan i Göteborg
HUR? Har varit i Sverige en
månad, jobbar dagarna i ända,
ingen fast lön

Får du in några pengar?
– I går fick jag ihop 60-70 kronor. Men det är svårt, nästan ingen skänker. Jag måste operera ryggen och benen, där jag fått bältros. Jag har inget att leva på.

Vem har hjälpt dig att skriva skylten på svenska?
– En ung kille, Gabi heter han. Han hjälper oss tiggare från Rumänien med att översätta till svenska för några kron-or. Gabi skrev det på en lapp och jag textade sedan skylten själv.

Är det inte jobbigt att stå här under bar himmel? Det regnar mycket så här års.
– Väktarna jagar bort mig om jag sitter inomhus. De kör ut mig i regnet till och med, fast jag visar dem mina såriga ben. Här är poliserna och väktarna skoningslösa. Jag har varit i Spanien och England också, där var det inte lika mycket problem. Vi får inte ens sova på stationen. Jag blev sjuk när de körde bort oss därifrån.

Hur tänker du göra i vinter?
– Jag får stanna här. Jag har inget val, 100-200 kronor räcker inte till någonting, jag kan inte ens resa hem. Här har jag råd med lite varm soppa i alla fall.

Vad är ditt bästa knep för att få folk att skänka pengar?
– Mitt bästa trick är att hålla upp skylten så att folk förstår mig. ”Ge mig pengar”, är annars det enda jag kan säga på svenska. Och ”tack så mycket”.


VEM? Paul, 49

VAD? Gatumusikant från Bukarest i Rumänien
VAR? Brunnsparken i Göteborg
HUR? Har varit i Sverige i en vecka, jobbar dagarna i ända, ingen fast lön

Hur ligger landet?
– I dag har jag inte ens fått en cigg. Sedan i morse har jag fått två kronor! Det är för många tiggare här nu, de står hela vägen från stationen och hit. När folk går förbi mig har de redan gett bort alla sina växelpengar. Tidigare var det bättre. Vissa dagar är det nästan värre än i Rumänien. Men ibland kan jag få ihop 200 kronor om dagen. Haha, hemma sa de att vi skulle bli miljonärer när vi drog till Sverige.

Är tiggarna dina värsta konkurrenter?
– Det lönar sig inte att arbeta med hjärnan, det är bättre att tigga. Man blir galen. Men vad ska man göra? Livet är hårt i Rumänien, ledarna äter medan vi andra svälter.

Vad gjorde du i Rumänien?
– Förut spelade jag på bröllop, men nu har ingen råd med det. Annars hade jag aldrig kommit hit. Man sover bäst på sin egen kudde.


VEM? Ion Cobsaru, 51, Duta Iarica, 46, Calin Genic, 42, och Victor Dinu, 54

VAD? Musiker från Alexandria, Rumänien
VAR? Drottningtorget i Göteborg
HUR? Jobbar så ofta de orkar, ingen fast lön

Ni har turnerat över hela Europa. Vilken stad är bäst?
– I jämförelse med Rumänien är det bra här. Jag har varit i Spanien, England och Tyskland också. I München fick jag bäst betalt. Svenskarna ger oss inte så mycket pengar längre, det är mycket svårt att försörja sig som gatumusikant. Vi sover utomhus, säger Ion Cobsaru.

Hur mycket tjänar man på en dag?
– Vi drar in mellan 120 och 150 kronor om dagen per person. Det mättar inte min familj. Jag var tvungen att dra i väg på jobb efter en översvämning. Nu har jag inget hus där hemma, men sju barn. Därför åkte jag till Sverige, för att ha råd att bygga upp mitt liv hemma i Rumänien igen, säger Duta Iarica.

Varför kan ni inte försörja er i Rumänien?
– Staten hjälper inte oss romer i vårt hemland, rumänerna skrattar åt oss och säger att vi ska dra tillbaka till vårt Indien, polisen misshandlar oss. Sverige är ett civiliserat land med kultur och människorna här har samvete och medkänsla. Man hjälper oss. I Rumänien får vi inga jobb, säger Victor Dinu.

I vilken stad var det värst?
– Det är rätt så illa överallt. Vi var i Jönköping i tio dagar och sov på stationen. Innan dess var vi i Finland i två veckor. Där är det illa. Några missbrukare slogs och skyllde sedan på oss. Vi fick stryk av väktare. I Stockholm tjänade jag 200 kronor på tre dagar och bodde på stationen. Vi har ingenting att skicka hem till våra barn. Hur ska jag kunna köpa mat, kläder och böcker till skolan till dem för tio euro i månaden? säger Calin Genic.

Har ni haft några problem med polisen när ni stått och spelat på gatorna?
– Nej, polisen ger oss också pengar. Svenska poliser hjälper oss mycket, säger Ion Cobsaru.

Åker ni hem i vinter?
– Nej, jag stannar. Och väntar på att min trumpet fryser till is, säger Duta Iarica.

VEM? Rosana Cantaragiu, 76
VAD? Tiggare från Onesti i Rumänien
VAR? Gångtunneln mellan Nordstan och centralstationen i Göteborg
HUR? Har varit i Sverige i en månad, jobbar dagarna i ända, ingen fast lön

Hur går det?
– Det är svårt. Jag tjänar ihop lite pengar till mat i alla fall. Men det är ofta tröstlöst. 500 människor kan gå förbi utan att en enda tittar åt mitt håll. Ingen har skällt ut mig i dag i alla fall.

Brukar de göra det?
– Vissa skriker åt mig ibland, men jag förstår inte vad de säger. De tycker väl att jag är en jävla zigenare som borde dra åt helvete. Men vissa är snälla också.

 


VEM? Ilie, 38 och Florin, 43

VAD? Musiker från Bukarest, Rumänien
VAR? Utanför Domkyrkan i Göteborg
HUR? Har varit flera gånger i Sverige, spelar tills fingrarna stelnar, ingen lön

Blir folk arga på er för att ni står här och spelar hela dagarna?
– Ja, ibland blir vi bortkörda av poliser eller väktare. Det är orättvist, vi stjäl inte, vi tigger inte, jag har fyra barn att försörja. Vi skulle inte komma hit om det inte var för att vi var så illa tvungna. Förut spelade vi i orkester i Bukarest, men den finns inte kvar. Nu för tiden spelas musiken på dop, bröllop och begravningar på kassett. Vi kan inget annat än musik, säger Florin.

Hur mycket tjänar ni?
– På en och en halv månad i Göteborg har vi spelat in 100-150 kronor om dagen. I Hamburg gick det bättre. Men det var bättre här också tidigare. För en månad sedan hände någonting. Innan dess var Göteborg den bästa staden att spela i. Andra, som kommit hit, har förstört vårt rykte. Men tiggarna har också rätt att jobba. Den som vill ger dem pengar och den som inte vill låter bli. Svårare än så är det inte. Tiggaren måste också leva: om han inte får mat stjäl han eller rånar någon. Och sen blir det problem för alla, säger Ilie.

 


VEM? Chef Ket, 50

VAD? Dragspelsmusikant från Sofia i Bulgarien
VAR? Gångtunneln mellan Nordstan och centralstationen i Göteborg
HUR? Har varit i Sverige i tre månader, jobbar i skift, ingen fast lön

Vilken är din favoritlåt?
– Vem kan segla förutan vind? Den brukar svenskarna också känna igen.

Hur mycket tjänar du om dagen?
– 300 kronor. Jag jobbar en timme åt gången, sen blir jag avlöst. Vi är två som turas om och så brukar vi jobba fem timmar var. Ibland spelar vi tillsammans. Jag på dragspel och han på trummor. Ingen av oss kan se, men vi är duktiga musiker, precis som Beethoven.

Hur länge har du varit synskadad?
– Jag har varit blind på båda ögonen i 30 år, mina pupiller är borta.

I vilken stad har det gått bäst för dig som gatumusikant?
– Här i Göteborg är det bra. Människorna är bra här. Jag försöker få stanna kvar med hjälp av socialen. Jag hoppas jag kan få någon hjälp av dem.

 


VEM? Cecilia Lundberg, 19

VAD? Medlemsvärvare åt Röda korset
VAR? Intill Domkyrkan i Göteborg
HUR? Har jobbat i två månader, fem timmar om dagen, fast lön, ingen provision

Varför står du här på gatan och skramlar med din bössa?
– Jag försöker samla in pengar till Röda korset. Det behövs mycket pengar nu, bland annat i Syrien.

Hur går det då?
– Det går bra, jag började sent i dag. Det är ingen idé att stå här på morgonen när alla är stressade för att de har bråttom till jobbet.

Säljer du många medlemskap?
– Mitt rekord är åtta nya medlemmar på en dag. Annars ligger snittet på 3-4.

Får du betalt för att du står här?
– Ja, men det är inte ett heltidsjobb, vi jobbar 5-timmarsdagar. Vi får 120 kronor i timmen och ingen provision. Men jag är medlem i Röda korset och jag har gjort mycket obetalt frivilligarbete också, till exempel har jag jobbat med Röda korsets läxläsningshjälp.

Brukar folk undra vad pengarna egentligen går till?
– Varje dag undrar folk om pengarna går fram. Då får man klargöra fakta, det brukar lugna.

Hur skulle du klara jobbet om du inte kunde svenska, tror du?
– Då hade jag kanske lyckats värva en  medlem hittills. Jobbet går ut på att man måste kunna argumentera på en ganska hög nivå och vara duktig verbalt. Det räcker inte med att kunna svenska, man måste vara bra på det.

Är det här ditt drömjobb?
– Nej, det är det inte. Jag ska bli psykolog, men jag trivs med det här och tänker jobba i några månader till. Jag får se hur det blir i vinter med kylan och så.

Tröttnar du ibland på att stå här och försöka övertyga folk som går förbi?
– Vissa dagar kan vara tuffa. Det är många människor som har rasistiska åsikter och inför dem kan man ibland känna sig liten. Men det är inget jag berörs särskilt av, jag tycker mest att det är sorgligt. Någon annan skulle säkert kunna känna sig jätteutsatt.

Blir du trött på gatumusikanterna som står precis bredvid?
– Det är lite tjatigt när de spelar samma låtar hela tiden.

Vilka är dina konkurrenter?
– Konkurrenten är stress och andra störande moment, mycket ljud till exempel. Alla andra biståndsorganisation-er har samma målsättning som vi. Vi kompletterar varandra.

Vad är värst med jobbet?
– Människor som är orättvisa, som inte ger mig en syl i vädret. Vissa är enormt otrevliga och klankar ner på min ålder och min erfarenhet, utan att ha en aning. Men det bara stärker en.

 


VEM? Pena, 66
VAD? Tiggare från Varna i Bulgarien
VAR? Gångtunneln mellan Nordstan och ­centralstationen i Göteborg
HUR? Har varit i Sverige i en månad, jobbar dagarna i ända, ingen fast lön.

Varför tigger du?
– Jag har inga pengar och inget hus. Jag brukar få ihop tillräckligt mycket pengar på en dag för att ha råd att köpa en liten flaska Fanta. Hemma i Bulgarien jobbade jag med jordbruk, men det var länge sedan det fanns något jobb där.

Är det många som ger pengar?
– Kanske en på hundra. Eller ännu färre.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR
 • Alex

  Tack Faktum för en bra artikel! Har alltid velat veta mer om dessa människors livsöden. Det är alltid hårt att läsa att människor mitt ebland oss lever i extrem fattigdom. Jag undrar vad socialen kan göra, ett eu-medborgarskap måste ju medföra några rättigheter till skillnad från papperslösa?

  • stefan

   hej alex, om du vurmar för livsöden, så skall du kontakta de svenska åldringar som faller offer för de just zige från balkan, som rånar 92 åriga damer.
   Jag kan givetvis inte peka ut just dessa i artikeln, men polis, åklagare, vittnen , men framförallt offren intygar att det är romer från öststater och balkan som på det vidrigaste sätt rånar och ibland dödar försvarslösa svenska åldringar, på gatan, i bostaden i affären, vid bankomaten osv. Vilken vettig männinska fattar att man kan inte leva på några tior om dagen. Och var har de fått tusentals kronor det kostar att ta sig hit? Ställ frågan .
   Att romer i allmänhet ses på det sättet de beskriv, får ju faktisk stå för deras eget ställningstagande. Romer i sverige hindrar sina barn att gå i utbildning. Kvinnorna får ju helt enkelt ta av sig sina stöldberykta kjolar som många i gruppen förgiftat deras rykte med.
   Självförvållat utomförskap handlar det om. Ingen reagerar på en rom, förrän kjolen är på.Så behåll den i hemmet och inte som ett självömkande plagg.

   Dessa tiggare skall snarast förpassas ur landet för deras egen och andras väl.

   • Olof

    Du hade nog trivts bättre i Tysklands -33 Stefan. Det där var enbart ett rasistiskt uttalande och borde inte kunna komma ur en tänkande människa.

    • Ylva

     Tack Olof!

   • mikael

    blanda finska zigenare med dom svarta rumenierna eller bulgariska e ju skit bra din efterblivna nöt!

    men aah ut med dom jävla tiggarna sverige ska så fan heller hjälpa dom fittorna om dom knappats har hjälpt mig eller många andra svenska medborgare!!

  • Anna

   Tyvärr så finns det inga egentliga rättigheter för dessa EU-medborgare. Det är fri rörlighet inom EU, men du måste kunna försörja dig. Kan du inte det har du ingen rätt att ta del av svensk välfärd (försörjningsstöd osv.).

 • Anon

  Gillar att ni har synliggjort att tiggeri är ett arbete människor tvingas ta till när inga andra arbeten finns att få.

 • Rebecca

  Måste säga att denna artikel var väldigt intressant. Som någon tidigare nämnt har jag också alltid velat veta mer om dessa människors livsöden och vad som gjort att de hamnat i denna svåra situation. Hoppas att artikeln får mycket uppmärksamhet – det är tyvärr alldeles för många fördomar och missuppfattningar om tiggare som cirkulerar.

 • Nicke

  Sjukt att de inte försöker få ett jobb. Det är ju bara sälja ut sig. gå till en städfirma säg att du jobbar för 50kr/h och du får bättre förtjänst än vid tiggeri.

  • Ingenjören

   Många städfirmor har tyvärr satt ”praktik”-systemet i system, dvs man får 4000 kr per månad.

  • Adam

   Mm supersjukt att man inte försöker få städjobb när man är 76 år/har bältros/är blind

  • Sofia

   Mmmm. Intelligent och empatiskt. Säg det till Rosana Cantaragiu, 76. OCH vem har sagt att dom inte har sökt jobb i sina hemländer? Här har dom i alla fall inte rätt att arbeta utan papper.

   • stefan

    nej, våra ungdomar har heller inget jobb. Hellre ett jobb på mcd till dom än ett till tillresta tiggare

    • Olof

     Din empati Stefan. Den är oöverträffad…

  • Simon

   Wow! Är man naiv så är man. Du får nog vända på resonemanget. Tror du inte att de har försökt? Tror du att de skulle sitta ihophukade i minusgrader om de kunnat tjäna 10 gånger så mycket på att städa någonstans.

  • Olof

   Det verkar som moderaterna har lurat dig med…

 • Göran

  Oerhört bra initativ!

 • Christer

  Tack för ett bra reportage och att ni synliggör det vi ofta försöker undvika att se, trots att de finns mitt ibland oss.

 • Flickan

  Att påstå att de jobbar är väl ändå lite fel utryckt. Livet är inte lätt för någon vare sig för dem eller en svensk arbetslös medborgare. Vi söker jobb som galningar och får inget, och ingen a-kassa heller. Till slut har man inte råd att betala hyran och hamnar också på gatan.

  • Julia

   Men du måste ju ändå förstå att människor har olika förutsättningar för att få ett stabilt liv? Föds man in i en extrem fattigdom, tvingas att söka sig till andra länder, där man inte ens kan språket, och är utan utbildning och uppehållstillstånd så är ju risken större att du inte får ett regelbundet jobb. Sedan om detta kallas jobb eller inte är väl inte prio ett att diskutera (sedan kan man ju även reflektera över VEM det är som har rätten att definiera vad som är jobb och inte, du själv eller staten?).
   Givetvis finns det även de som är födda innanför nationens gränser som har det problematiskt, även här föds folk med olika förutsättningar.

   • Nike

    Jag tycker att det är intressant hur de flesta verkar acceptera prostitution som ett arbete man kan tvingas in i vid brist på andra möjligheter – men inte tiggeri. Vad är skillnaden, egentligen?

    • Nike

     Haha. Google Chrome tycker inte att ”prostitution” är ett riktigt ord. De undrar om jag menade ”prosit”…

    • Erik

     Skillnaden är att när du är prostituerad så erbjuder du en tjänst för pengar, medans om du är tiggare så vill du ha pengar utan att erbjuda någonting i gentjänst.

     Moraliska värderingar åsido, det är en ganska tydlig skillnad.

   • stefan

    att de sökt sig till avgrunden sverige, beror på att det finns många naiva svenskar, Vänsterextremisterna styr ju här. Och detta når ju även till rumänien. Låga eller inga straff här avgör deras val av land också

 • Morsan

  Artikeln heter ‘De vill ha dina cash’, klart att de vill ha dina cash – vem skulle inte det! Ni kan kalla mej rasist eller vad ni vill, men på riktigt så tycker jag nog inte att tiggeri är ett yrke. Jag uppskattar musikerna som kommer hit upp till kalla Norden och spelar för oss som rusar förbi. Dom får också en slant eller flera av mej. Samtidigt försöker de försörja sin familj. Blinde Chef Ket t.ex. är ett bra exempel på att försöka göra det bättre för sej. Han får också sin slant.
  Men är det på riktigt rätt att det är vi invånare i ett för dessa personer främmande land som skall ta hand om dem? I Sverige har vi socialen som tar hand om oss. Hur är det i Rumänien? Kanske vi i stället för att/eller i tillägg till att vi ger pengar åt dem på gatorna mera borde försöka pressa på rumänska staten för att ta i problemet?
  Vet inte, kanske jag har helt fel, men…. Man gör sitt, men det räcker ändå inte.

  • Farsan

   Hur illa det än låter behöver vi och EU fokusera mer på närområdena. Det är inte hållbart att åka till Sverige i hopp om att tigga pengar.

  • Konsekvens

   Visst måste man vara medmänsklig och hjälpa dessa människor. Men som du säger detta är ett problem som måste lösas uppifrån. Om vi ger dem pengar, resulterar detta endast i att fler och fler tiggare kommer hit och folk väljer i högre utsträckning att tigga. Ger gärna musiker en slant dock!

  • Theo

   Missade du helt biten där flera av dem berättar att de blir slagna och utfrysta i sina hemländer? Jag tror inte folk åker till Sverige och blir tiggare för att det är kul direkt.

   • stefan

    varför har de åstadkommet detta faktum att de är så illa beryktade i sina hemländer? Jo deras handlande, kriminalitet, avståndtagande från samhället, och att de förbjuder sina barn att gå i skola

    • Hatchetface

     Men herregud! Om du skulle ta och läsa in dig på hur romer har levt i sina ”hemländer”! De har mottagits som skit i 1000(!) år, tror du att det är lätt att ta sig ifrån ett sånt rykte? Tycker du seriöst att det är ok att de i andra eu-länder blir registerade från födseln och stämplade som brottslingar när livet knappt börjat? Skulle du vilja skicka dina barn till skolan om de fått glåpord efter sig och blivit misshandlade? Bildning Stefan, bildning är lösningen för dig.

     Boktips: Begrav mig stående : zigenarna och deras resa -Isabel Fonseca

     Vi kallar dem zigenare -Gunni Nordström

     Född fördömd : romerna – ett europeiskt dilemma -Irka Cederberg

  • http://www.twitter.com/satisfriend Lillasystern

   Självklart bör man pressa på att förhållanden blir bättre i deras hemländer, det är inte förhållningsbart att någon människa ska behöva leva på det sättet, oavsett vilken nation man bor i. Däremot är det knappast så att man ska behöva välja mellan att antingen hjälpa dem på plats eller i sina egna länder. Det är osolidariskt och inhumant att neka en person som svälter/fryser ihjäl för att man hellre vill att länderna ska skärpa till sig.

   Sen är det väl knappast så att flesta av oss inte har råd att ge en slant när man blir tillfrågad? Eller åtminstone lite mänsklig värme i form av vänlighet.

   • Ola

    Då tycker jag du ska ta hem en av dem och låta dem sova i din säng. Annat vore osolidariskt.

   • stefan

    varför tigger inga inuiter på gatorna, eller buddister, indianer, grönländare,osv

    • Olof

     Många grönländare möter ett dystert öde som alkoholist i Danmark eller där hemma. Men inte alla. Inte alla romer tigger heller på gatan. Inte alla romer misshandlar och rånar äldre. Väldigt många har faktiskt vanliga jobb. Tänka sig.

     • Erik

      Jaså Olof. Känner du några romer eller hur kan du bekräfta detta?

  • Marika

   Det är skrämmande att se hur vi rika svenskar är blinda för andra människors fattigdom, jag undrar om det beror på att minnet av fattigsverige med strömmar av emigranter har bleknat bort. Om inte denna dryga miljonen fattiga svenskar fått inresetillstånd till USA och andra europeiska länder hade svältdöden i skogarna varit ett faktum.
   Självklart ska medlemsländerna i EU påverka de gamla öststaterna där romerna behandlas sämre än hundar, men samtidigt har vi vårt mänskliga och individuella ansvar att hjälpa medmänniskor i nöd.

   • stefan

    läs på om de svåra förhållandena de fick utstå i amerika. Ingen mer än dom själva slet livet av sig för att kunna överleva. Riktigt skitsnack av di aatt jämföra med dessa. Oförskämt dessutom. Blind är du.

 • Mikaela

  Så himla trött på detta att vi ska ta hand om ”våra” först. Vadå VÅRA? Vi är fan alla människor. Jätteglad för den är artikeln. Som någon redan nämnt, sätter fokus på det man kan ha svårt att vilja erkänna. Fint att få historier bakom.

  • Viggen

   +1

  • Grahn

   Det är vettigt att sköta sitt eget lands finanser innan man hjälper andra. Alla är människor, men alla är inte svenskar. Idén om att vi alla är världsmedborgare är god och jag stöder den, men så länge som vi människor har så olika syn på hur man ska leva får vi nog acceptera att leva i olika länder med olika lagar. Sverige är ett bra exempel på hur det går när man öppnar gränserna. Alla kompromisser gör att ingen blir fullt nöjd – varken svenskar eller invandrare. Det leder till bitterhet och i värsta fall rasism (från båda håll).

   Med detta sagt så tycker jag definitivt att överskott i budgeten i stor utsträckning bör gå till fattigare länder för effektiv hjälp i närområden. Vi har inget överskott i Sverige anno 2012, men om vi får i framtiden.

   • Fredrik

    ”…så länge som vi människor har så olika syn på hur man ska leva…”, jag vet inte, jag misstänker att min syn på hur man ska leva delas av en större andel Rumänska romer än svensk medelklass som tycker att man ska jobba så mycket man kan för att ha störst tv i grannskapet. Men men. Hur som helst så förstår jag inte vilket alternativ du pratar om. Om man inte låter folk passera gränser, exakt vilka problem har man löst?

   • Teresa

    Rumänien får redan hundratals miljoner Euro från EU, just för att hjälpa Romer och fattiga medborgare.

  • stefan

   öppna ditt hem, snåljåp. Köp dig inte fri från samvetet genom en skiten slant.
   Du är bland de värsta i dessa sammanhang. Skäms

 • karin askberger

  Kanske inte bara cash? Jag är en av alla som känner skam och oförmåga inför knäböjande tiggare på stan. Prövade i går att göra en extra macka vid frukosten. Den tiggande damen gav mig ett varmt leende när hon fick den.

  • Sofia

   Åh, vilken bra idé! Det har jag inte ens tänkt på, men det ska jag göra imorgon.

   • stefan

    å döva ditt samvete? Sen sippar du på rödvinet i stugvärmen. Usch och FY

    • Hatchetface

     Men ärligt Stefan, skärp dig. Det är bara pinsamt, alla förstår vad du håller på med. Öppnar du ditt hem för alla som behöver hjälp?

  • Cornelia

   Och jag lussevakade lite för en musikant som brukar stå på stationen här. Han fick en lussekatt och blev glad. :)

   • stefan

    och tack vare dig ringer(alla har mobil och abonnemang!!!!!!) hem och 10 till kommer hit.
    Åk till Rumäninen och arbeta gratis så dövar du samvetet och v

  • Lotta

   Så sant, vi kan ju faktiskt hjälpa till på flera sätt.
   En extra smörgås, kanske lite varma kläder.
   Att våga möta ansiktena på dessa människor, ett leende kostar inget.
   Och ja jag vet vad fler av er kommer att tänka, ett leende blir de inte mätta av, nej det stämmer men det kan värma lite inombords.
   Jag köper alltid Faktum och har även köpt de fina Kalendrarna och gett bort istället för Julblommor, en oerhört uppskattad present!

  • Sara

   Jättefin ide! Tack för inspirationen :)

 • Karin

  dear Faktum,

  ni ä mina hjältar!

 • Baxbax

  Lite väl godtroget. Jobbar som väktare och ptja. Själv ser man hur snubben som fraktar dessa tiggare kör runt och plockar upp/lämnar av alla. Ibland får de en dask över huvudet, varför kan jag bara spekulera i, han är allmänt otrevligt och hetsig men när man kommer fram och frågar vad det handlar om blir han snäll som en kattunge och ler. De bor sedan i kollektiv i Bergsjön, på Aniaragatan närmare bestämt där de sedan utgår ifrån. Allt fixat av snubben med bilen som han dessutom parkerar på gräsmattan utanför grannarnas bostäder (den kommunala gräsmattan). Tror att killen tar en viss procent av vad tiggarna tjänar och får en hel del på det.

  • Ola

   Eller exempelvis svarttaxibilarna i Sthlm. De har en liga som organiserar körningar osv.

  • Henrik

   Så ge dem mat då om du nu anser att alla jobbar organiserat. Då får du lätt se vem som är där för pengar och vem som faktiskt inte har en krona för mat.
   Personligen har jag haft många trevliga möten när jag delat ut mat till hemlösa istället för pengar. De lyser upp som en sol och jag tror inte om de tillhör en liga som är ute efter pengar att de skulle bli så glada över att få se mat.

   • stefan

    vad säger du till 92 åriga damer som bevisligen rånas av romer från balkan. SKÄMS

  • stefan

   oj da, en med verklighetsuppfattning här. Välkommen,. Till skillnad från unga MP och V sympatisörer utan eget ansvar

 • Egon

  Både tiggare och Amnesty och mobilförsäljare och liknande kan dra dit pepparn växer vad mig anbelangar. Tvångssterilisera mänskligheten så slipper vi skiten inom 120 år. Jag hatar er alla, men allra mest dig!

 • Héléne

  Hur vet man att det inte handlar om organiserad brottslighet? Skulle ni inte kunna göra efterforskningar om det? Jag menar, att det är någon annan som skor sig på många av dessa sårbara människors bekostnad. Hört talas om att det är så och tror att många tänker som jag och därför kanske väljer att inte ge i rädsla att pengarna hamnar i någon annans ficka.

  • Henrik

   Så ge dem mat istället för pengar om du misstänker sådan verksamhet. Är det organiserad brottslighet för och tjäna pengar så blir de sällan glada för att få mat nämligen.

 • Johan i Majorna.

  Allvarligt?! Hur godtrogna är ni? Dom styrs av kriminella element. Det vet ALLA utom ni tydligen. Detta är anledningen till att man blir skeptisk även till de som faktiskt behöver hjälp. En ryggoperation?? Dom är här illegalt men även illegala flyktingar har numera rätt till vård i Sverige om ni nu inte visste det?! Det är inget fel på den ryggen. Jag har dessutom själv sett tiggare från Bulgarien som har agerat handikappad och sen har jag sett personen på ett annat ställe suga på en cigg i ett gathörn,helt normal. Era egna medlemmar får ju ta skulden för detta och ändå gör ni reklam. Någon sa att han inte har råd att åka hem? Dom har blivit hemskickade av myndigheter flera ggr. Det dröjer 3-4 dagar och vips så träffat polisen på dom på Avenyn igen. Vilka tror ni har finansierat det?! Givetvis dom som har något att tjäna på det! Så lägg ner!

 • elle

  Hela iden med tiggeri för att det ska fungera är ju att väcka medlidande. Jag är rödd för att för många är godtrogna och inte vågar se sanningen i vitögat.

 • http://asamild.bloggo.nu Åsa Mild

  Det är väl mindre viktigt vilken landsman någon är eller om slantarna verkligen går till en ev ryggoperation? Whatever! Kan jag ge någon spänn så gör jag det,annars låter jag bli och kanske säger ”hej” bara. Ska det vara så ”avgudvälsignat” svårt att bara se; här är en medmänniska som uppenbart inte har det så bra,det kunde faktiskt vara jag eller någon som står mig nära? Tack för en bra artikel och tack för ordet!

  • stefan

   alla vill till väst och det våra förfäder byggt upp. Men bygga upp sina hemländer lyckas de fan inte med , varför?
   Afrikanerna, hade det bättre under kolonialtiden, eftersom de inte förstod hur man tillvaratar naturtillgångar. Tyvärr var vissa inte så sjysta mot befolkningen och det beklagar jag

   • Olof

   • Sara

    Ja oh ja. Mycket bättre när västvärlden tar allt de har att erbjuda när det gäller naturtillgångar, det har de säkert mått väldigt mycket bättre av. Jag var ironisk, om du inte förstod det.

 • Vakna

  Brukar ge mat till tiggare istället för pengar. 9/10 ggr blir de arga och börjar skrika på mig. Tycker att det säger en hel del.

  I Uppsala har vi 5-6 personer som hoppar runt skakandes på kryckor, ofta jobbar de samtidigt i olika delar av staden. Utanför arbetstid saknar de dock både kryckor och den ryckande sjukdomen.

  Bluff och båg!

 • Ditz

  Att säga att du som svensk medborgare hamnar på gatan ifall du inte kan betala hyran, stämmer inte. Det är lätt att vara pank i sverige, OM du bara följer dessa enkla steg. Skriv in dig på arbetsförmedlingen, sök 5-25 jobb i månaden (kraven varierar beroende på vilken kommun du bor i) Sök socialbidrag. Vips har du hyran betald och det räcker både till mat och ett busskort.Detta är enkelt om du är fysiskt och psykiskt frisk, och kan svenska. Det kanske inte är så mycket pengar, men det är iallafall MYCKET mer än vad en 75 årig, ledbruten tant från rumänien har!

  • Sara

   Det finns ett ganska stort OM där precis som du skrev, och det är en bristande psykvård i Sverige. Många är psykiskt sjuka, och ingen kan väl ha missat att många av dom inte får den hjälp de behöver?

 • Molly

  Det här reportaget är så aningslöst cyniskt att jag faktiskt blir spyfärdig. Fattar ni inte att dessa människor är offer för människohandel, att de troligtvis är skyldiga pengar till organiserad brottslighet och betalar sin hallick genom tiggeriet? Har någon researchat överhuvudtaget?

  Varenda människa som regelbundet rör sig/ jobbar i stan VET att det är organiserat, vi ser det med våra egna ögon, varje dag. JAG SER HUR DE BYTER SKIFT; HUR DEN HALTE GÅR SIN VÄG OCH DEN SOM AVLÖSER BLIR HALT. Jag ser hur den gråtande tjejen sitter och tar en kaffe i en trappuppgång, går sen tillbaka till sin plats och börjar snyfta. Jag ser de tiggande bli lämnade/hämtade, av östeuropeiska äckel.

  Det här är som en av de där spekulativa dokumentärerna man kan se i nån slemmig tv3-playkanal om en bordell i Texas, där reportern går runt och frågar ‘flickorna’ om de verkligen vill jobba där. Alla bedyrar hur kul dom har och hur väl omhändertagna dom blir.

  Har ni på Faktum bara pyttelite känsla för människovärde, följer ni upp det här med research, om människohandeln som pågår fritt mitt framför oss och som vi inte orkar se eller ta i.

  • stefan

   tack , vilken bra beskrivning.

  • Mesous

   Håller med. Tappat helt respekt för Faktum

 • Henrik

  Usch, man blir ledsen. Det är hårda tider och ännu hårdare tider står för dörren.
  Något jag tycker är lite trist är i alla fall här i landet hur svårt det är att få till skott alternativa boenden. Squatting är det nolltolerans på och får Polisen reda på att någon squattar i ett övergivet hus så åker personerna ut direkt.
  Man borde släppa lite på reglerna nu när det år såpass hårda tider. Man behöver bry sig om sina medmänniskor.
  Det är även lätt att helt tappa fotfästet och framtidsutsikter när man inte längre har någon som helst trygghet, idéer som kan verka självklara för de med en fast sovplats kan vara långt borta hos någon som inte ens vet var denne ska sova inatt.

  Tack för en mycket bra artikel

 • Knegare

  Varför ska jag skänka bort mina pengar eller min mat till tiggare? Inte mitt fel att de inte får hjälp i sina hemländer. De får väl skaffa sig ett riktigt arbete!

 • Joakim VA

  Tramsartikel! För det första är tiggarna från div ”välgörenhetsorganisation” av värsta sorten. Står ofta 5-6 personer på rad och ställer idiotiska självklara frågor för att tvinga fram ett samvete hos folk. Välgörenhet bygger på frivillighet, inte på tiggeri med autogiro.

  Sen gällande dessa rumäner, samtliga i reportaget har varit i Sverige i flera år. De turnerar ju flitigt i varenda samhälle runtom och frågan är hur de har råd att ta sig fram och tillbaka hela tiden. Så lite källkritik hade inte skadat hos ”journaliste”n, men det är väl som vanligt att man sväljer allt som handlar om ”utsatta” människor med hull och hår.

 • Olle

  Är det någon som ved hur många romer det finns i Europa.

  Det finns 11 miljoner d.v.s. fler än det finns innevånare i Sverige.

  • stefan

   för varje miljon usa tar emot från ett fattigt liv, föds det 80 miljoner ytterligare till ett fattigt liv. Stoppa befolkningstillväxten i underutvecklade länder

 • stefan

  oroväckande hur många naiva personer som vill köpa sig fri från samvete genom en macka eller 10 a. Fy fan , skäms på er

  • Hatchetface

   Men vad vill du Stefan? Hur ”köper” du dig fri? Gör dina åsikter dig magiskt till en god person eftersom du uppenbarligen tycker att rashygien är en god idé? Tycker du att det är ok att i princip hela västvärlden har betett sig som as och skövlat en stor del av afrikas befolkning? Om du tror att ditt ansvar försvinner för att du inte var född då eller whatever ursäkter du har för ditt beteende så tycker jag synd om dig.

 • Matti

  Bra artikel!

  Jag har själv nästan aldrig kontanter på mig längre, men tycker inte att det spelar så stor roll om personen som tigger fejkar eller är sjuk på riktigt. Jag tror inte att någon självmant väljer att börja tigga. På somliga låter det som att de gör det för skojs skull. Det är ju förnedrande att sitta där på gatan, klart som fan att man själv skulle ljuga eller göra vad som helst för att få in mer pengar.

  Ingen skulle väl lämna en slant till en kärnfrisk person i finkostym som ska använda pengarna till att vaska skumpa?

  För övrigt verkar signaturen Stefan ha mycket tid över till kommentering. Har mycket fritid kanske.

 • Varg i Veum

  En del ger pengar, och tydligen tillräckligt många för att det ska anses vara så pass lönsamt att resa hit. Låt folk få tigga om de vill eller måste. En del ger inte. Det är olika val man gör. Ingenting säger att du måste ge tiggare pengar, förutom såna som anser sig ha högre moral än andra.

  Verkar som att de som påstår sig ge några enstaka kronor till tiggare anser sig ha nån slags rätt att peka finger på dem som inte gör det. Det är inte till hjälp för tiggarna med känslomässig utpressning..

 • Robert

  En oerhört handikappad man tigger utanför en bank. Hans ben ser förkrympta ut och han är starkt framåtböjd. Ett par timmar senare möter jag han i en annan stadsdel. Han är rak i kroppen och går utan problem. Benen är ”normala” och han har käppen under armen.

 • Jonas

  Trevligt att ”Ilie,musiker från Bukarest, Rumänien” använder ”Paul’s, 49 gatumusikant från Bukarest i Rumänien” musik instrumment. Inte ett likadant men samma instrument.
  Men nej, inget tiggar system här inte…

 • Mia

  Bra och mycket intressant artikel. Men skrämmande och frustrerande att läsa de många rasistiska kommentarerna här.

 • Jojje

  Jag har under fem års tid dagligen studerat tiggarna i centrala Stockholm (Klarakvarteren) eftersom jag arbetar där.
  Runta åtta personer anländer i två minibussar kl 09:30 utanför Cityterminalen och har morgonmöte som vilken annan kommersiell organisation som helst. Därefter intar de sina positioner längs Klarabergsgatan/Drottninggatan. En kille har käpp och skakar alldeles förskräckligt. En dag när det kom en störtskur sprang han förbi mig i 180 för att ta skydd till synes helt botad. Min fru som också arbetar i närheten av Cityterminalen såg samma kille springa över Klarabergsviadukten med ben pigga som en panter.
  Allt är naturligtvis bluff och båg. Aningslösa studenter som saknar livserfarenhet tror att alla talar sanning.
  De som tigger har säkert inga roliga liv men om man ger pengar till dem så är det maffian som får pengarna, absolut inte de som jobbar.

 • Klaus

  ha, stefan vilket jävla skämt till individ

 • Johan

  Ni missade att ställa den relevanta frågan ”hur hade ni råd med resan till Sverige”.

  Paul som spelar cimbalom har varit här mycket längre än ”en vecka”, jag såg honom utanför centralstationen förra året. Han är faktiskt duktig, det var nästan så att jag gav en slant innan jag kom till sans.

 • john

  Jag blir så trött på folk som kommer med orimliga ”lösningar” eller ”förslag” som att personerna som tigger borde skaffa sig ett arbete exempelvis. Om nu landet de tidigare bott i är så korrupt att de inte längre kan bo där, hur kan då vi i Sverige kräva att de skall åka tillbaks?

  Nej, så länge pengar värderas högre än människors liv och rättigheter kommer fattigdom existera.

  Sedan blir jag så irriterad på folk som ser det som någon form av välgörenhet att hjälpa andra personer. Det, om något, borde ses som en självklarhet.

 • Kurt

  Visst är det svårt att lita på någon eller något. Men jag är hyfsat säker på att jag inte behöver varje krona i min ficka..

 • Pingback: ”Skadar Rumäniens anseende”

 • Anna Lo Tiderman

  Delar ”Mias” åsikt; bra reportage, skrämmande rasistiska kommentarer! Svenskar lever i bomullsvadd, ser inte, hör inte världens lidanden och misstror alla som ber om hjälp. Tror vi fortfarande att svält och sjukdomar är Guds straff mot dem som varit dumma och att vi som lever i rikemansland gör det för att Gud tycker att vi är så snälla? Du kommer att bli förvånad när St.Per förklarar för dig sen…!

 • Pingback: Acceptera och hjälp tiggare på våra gator! | Anders Romelsjö på jinge.se

 • Pingback: Därför bör vi inte förbjudas att ge till behövande | Anders Romelsjö på jinge.se

 • Pingback: Öppet brev till polisen i Stockholms län och särskilt i Södertälje kommun | Anders Romelsjö på jinge.se

 • Amandus Westin

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Det verkar då finnas mycket oklarheter och motsägelser kring det här med tiggeri etc. Men jag har faktiskt hör och häpna en lösning (eller en ide till lösning) här som skulle innebära att ingen behövde gå arbetslös och därmed tigga. Alla får helt enkelt gå ner i arbetstid. Det anser i alla fall jag kan och behövs göras i vårt tekniskt utvecklade samhälle. som det är nu arbetar de flesta så de blir utbrända medan andra blir helt försoffade och får dåligt självförtroende och inte har någon jobbinkomst alls. Det skapas hela tiden onödiga saker och tjänster (b.l.a) onödigt plastrappel och byråkrati tänk LEAN liksom!!!!!! jag blir helt enkelt så j****vla förbannad att det kan fortgå så. Att VI kan låta det fortgå så, för alla ska skämmas tycker jag även om säkert mera. men första steget är i.a.f att börja älska sin nästa. Bara tänk efter själv lite nu va? jag är bara en lite mindre ignorant skitunge som just kom på något viktigt.

  P.s. om det var någonting som fick dig att ilskna till över den här kommentaren så (OMFG låt mig inte ångra det här nu) maila mnds@live.se
  lets keep it spam free tack.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Pingback: Du kunde ha varit en romsk kvinna | Jessicas viktiga mål